måndag 4 april 2011

Kläm åt rovfiskarna

Ja, gör det. Kläm åt dem mellan grova stockar av sörmländsk ek. Välj gärna 4-5 meter långa stockar, barka av dem, salta försiktigt och kläm sedan åt rovfiskarna. Kläm i 20-30 minuter. Är du osäker på tiden, ställ en äggklocka. Servera med en kyld (8-10 grader) vit Agostón. Korka gärna upp vinet i god tid innan servering, speciellt om vinet är ungt. Om du väljer en äldre årgång (50-60-tal reds. anm) så är det snarare en fördel att inte korka upp vinet förrän det ska serveras. Dekantering, frågar sig vin- och matlagningsintresserad med fina knivar anpassade efter olika behov (needs)? Nej, dekantering är för Round Table-medlemmar. De enda viner som mår bra av att dekanteras är de som har riklig utfällning och unga viner som behöver lite extra syre för att vakna till liv. Slutsats? Om du har vin med utfällning så är dekanteringen mest till för att bli av med flagorna. Ett dylikt vin behöver sällan extra luftning utan kan snarare förlora på kontakten med syre. Strunta istället i dekanteringen och lämna kvar den sista halvdecilitern i flaskan, då stannar flagorna kvar i flaskan. Att sedan ens tänka tanken på att dekantera ett 79-kronorsvin i tron att det ska blomma ut är bara larvigt. Men visst, brukar du servera lammracks och resa på charter under lågsäsong så dekantera på bara. Tight lines buck futters.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar