tisdag 29 januari 2013

Kom på gas!

Det gamla uttrycket "kom på gas" börjar falla i glömska och det är synd. "Kom på gas" användes dagligen av svunna tiders sportfiskare och då som en tydlig uppmaning till rorsman att mata maskin med en kort insugspuff som på så vis fick båten att göra en kort men distinkt förflyttning i längdled. Jag och John använder ett flertal sjömanstermer förutom "kom på gas". Några av våra favoriter är "läscha brassen", "svitta ronken", "tatta vinkeln" och "mässa vasken". Att "mässa vasken" och att "svitta ronken" är att gå ur planingsläge respektive att gå med trekvartsgas genom ett trångt sund.

Över till fisket.

På senare tid har vi upplevt ett flertal bononzor. Senast upplevde vi en vind- och vågbonanza då vi gav oss ut på Öresund i 12 sekundmeter. Fisket var hopplöst och folk kräktes till höger och vänster. Vi klarade oss lyckligtvis från sjösjuka genom att "svitta ronken" vid två tillfällen.

Gången dessförinnan var fisket desto bättre eller riktigt "väschet" som de sa förr. På två man hade vi säkert 50 fiskar på däck och några av dem tog vi med hem som sällskapsfiskar.

Kunskap har efterfrågats och här kommer lite kring torsken eller "Karea Vapor" som den förmodligen heter på latin. Torsken lever i stora, medelstora, små och riktigt små stim. Under vissa perioder kan den fiskas från land, dock alltid med hjälp av spö. Torskfisket är tungt och passar bäst till råbarkade män som vet hur man surrar läns. Spömässigt bör man ha ett 12-20 pundsspö med minst tre spööglor. Att fiska utan spööglor är visserligen elegant men opraktiskt i längden. Linan bör vara påspolad på rullen och får gärna vara maskindiskbar så att du enkelt får bort fiskdoften.

Dragmässigt är favoriten ABU Hi-Lo 20 gram i rödvitt. Tyng grovt med skedkvarnat bly och bind sedan ihop det hela med paternoster-knutar. Rubby dubby är ett måste.

Ja, det var nog allt. Förmodligen blir det en Norge-resa senare på året, vi hör naturligtvis av oss i god tid innan det händer.

Svitta ronken!

Christian och John

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar